[Somos Benfica!] Jesus feltámadott, Alleluja!

jesus allelujaA Benfica pedig bajnok lett, méghozzá története során a 33. alkalommal. Mintha csak a sors ütemezte volna erre a napra a bajnokavatást, hisz Jesus, aki tavaly mindent elvesztett egy hét alatt, tegnap a fellegekben járhatott… és még közel sincsen vége. Lisszabon mindenesetre tombol. Mi az, hogy tombol? Szilveszter éjszaka sem volt ekkora ünneplés a városban. Benfica – Olhanense 2-0. Bajnokok vagyunk. Jó érzés kimondani és leírni.

Mert nagyon döcögősen indult az egész. Rögtön egy vereséggel rajtoltunk a Marítimo ellen, aztán a Sporting otthonában is csak küszködtünk, de sikerült döntetlenre menteni azt a meccset. Ekkor már a Portó elhúzott, Jesuson pedig akkora volt a nyomás, mint az etióp könnyűbúváron 200 méterrel a víz alatt, de a történetünk vége happy end lett. Tom Kundert, a portugál futball szakértője tíz pontba szedte össze, hogy miért lett bajnok a Benfica idén, ezt teszem most közzé én is többé-kevésbé a saját szavaimmal kiegészítve, meg egy picit megkurtítva.

bajnokok1. Állandó rotálás

Vagyis Jesus megtanulta a leckét. Ha van egy mély keretünk, azt bizony rotálni kell keményen, főleg akkor, ha januártól heti két meccset játszik a csapat. Tavaly JJ félt belenyúlni az általa tökéletesnek hitt taktikába, a csapaton pedig nagyon ritkán változtatott, aminek az lett az eredménye, hogy tavaszra elfáradtunk, a többit pedig mindenki tudja. Jesus makacs ember, de érezte, hogy idén változtatnia kell, különben nagyon hamar munka nélkül találja majd magát. Az, hogy nagyszerűen rotált az egész szezonban, meghozta a gyümölcsét.

2. A nagy öregek jó formában – Luisao és Maxi

Maxi még nem is igazán nevezhető nagy öregnek, de már hét éve itt van, viszont Luisao már nem mai gyerek – ő tizenegy éve érkezett. Mi a közös kettőjükben? Idén mind a ketten pazar formában játszottak és a tavalyi szezonban ezt egyikükről sem lehetett volna állítani.

3. Jesus végre megoldotta a balhátvéd-problémát

Coentrao távozása óta nagy űr keletkezett ezen a poszton. Emerson játékát látva új értelmet nyert az ember számára a reménytelenség fogalma, aztán rá egy évre Melgarejo sem bizonyult nyerő húzásnak. Bruno Cortez is bukta volt, de idén már olyan minőségi játékosok érkeztek kölcsönbe, mint Siqueira és Sílvio, akik be tudták végre tömni azt a bizonyos lyukat.

maxi és lima4. Egy rém gyenge Porto

Jogosan kapja sorban a dicséreteket a csapat, de azt is hozzá kell tenni, hogy az idei gyengécske Portó alaposan megkönnyítette a dolgunkat, olyannyira, hogy februárban már kezdett világos lenni, hogy még a Sportingtól is jobban kell tartanunk. Fonseca hiába vitt véghez csodát a Pacosszal, a Porto irányítása már nagy falatnak bizonyult számára. Sorban bukták el, vagy hozták döntetlenre az olyan meccseket, ahol kötelező lett volna győzni, így pedig Portugáliában nem lehet bajnokságot nyerni. Ezúttal ez még a második helyre sem volt elég.

Kicsit off, de muszáj leírnom. A tegnapi hacacáré során épp a Casa do Porto előtt haladt el a busz, ami az ünneplő játékosokat szállította. Természetesen nem voltak kivilágítva az ablakai, Amorim pedig éppen riportot adott és megjegyezte: “…hát igen, de érthető, hisz holnap számukra munkanap van”.

5. Támadó foci helyett egy szolidabb hozzáállás

Szemet gyönyörködtető volt a tavalyi és az azelőtti játék, ez igaz, de nagyon sokszor beletörött a fogunk, hisz hátul sebezhetővé váltunk így, ezt pedig megtanulták kihasználni a kiscsapatok is. Idén Jesus ezen a téren is változtatott. A játékunk így egyértelműen unalmasabb lett, hisz a támadások, cselsorozatok és a kapura lövések száma csökkent, viszont a kivárásra játszás jobb ötletnek bizonyult. Kevés gólt kaptunk, az eredmények pedig jöttek.

6. Oblak eljövetele

Artúr egy nagyon megbízható kapus volt az első évében, de tavaly már ez egyáltalán nem volt róla állítható. Idén is sok hibát halmozott össze, és mikor lesérült, eljött Oblak ideje. A fiatal szlovén pedig bizonyított. Rögtön a debütálását követően lehozott hét meccset szép védésekkel és kapott gól nélkül, ez pedig meggyőzte Jesust is, és mikor Artur visszatért, be kellett érnie a második számú kapus szerepkörével.

ünneplések7. Stabilitás a vezérkarban

A tavalyi csalódássorozat után szinte mindenki egy emberként követelte Jesus fejét, Vieira elnök pedig nehéz döntés előtt állt. Végül elutasította a könnyűnek tűnő utat és továbbra is bizalmat szavazott Jesusnak, ami kiváló döntésnek bizonyult.

8. A csapat valóban csapat volt

Ez alatt azt kell érteni, hogy nem egy-két emberre épült a taktika, akik aztán húzták a csapatot, hanem mindenki egyenlő arányban kivette a részét a munkából. Nem voltak a játékosok közt alá- és fölérendeltségi viszonyok. Ezt az is jól bizonyítja, hogy a gólokon is sokan osztoztak – nem volt idén egy kiemelkedő gólgyárosunk sem. Lima 14, Rodrigo 11, Cardozo 7, Garay 6, Markovic pedig 5 gólnál tart eddig a bajnokságban.

artur és jesus9. A nagy meccsekre felpumpáltuk magunkat

Otthon simán tudtuk verni a Sportingot és a Portót is, aztán idegenben olyan meccseket is hoztunk az Estoril, a Nacional vagy éppen a Braga ellen, ahol a vetélytársak alulmaradtak, vagy pontokat vesztettek. Külön dicsérendő a játékosok a Sporting és a Porto ellen mutatott megalkuvást nem tűrő hozzáállása.

10. Enzo Pérez

Az argentin lemásolta a tavalyi nagyszerű teljesítményét, ezúttal viszont nem árnyékolta azt be a januárban távozó Nemanja Matic. Kiválóan irányít, fáradhatatlan munkabírással rendelkezik, ezen felül pedig rendkívül technikás is. Tagadhatatlan tehát, hogy az ő személye volt az egyik kulcspont.

bajnokok1Hogy mit éreztem én, mikor tegnap lefújták a meccset és kezdetét vehette a fiesta? Egyrészt határtalan örömöt, olyat, amit utoljára négy éve éreztem, azelőtt viszont még soha, másrészt viszont bánatot is, hogy nem lehettem ott Lisszabon utcáin és nem lehettem élőben is e nagy ünnep részese. Mert baromi nagy volt, egészen hihetetlen.

Innentől pedig jöhet az Európa-liga, de most már teljes gőzzel, ahol ellenfelünk csütörtökön az olasz majdnembajnok Juventus. Nagyszerű meccsek vannak kilátásban. Carrega Benfica!

andrék

a két André együtt ünnepel

rodrigo és jesus

Jesus itt még visszafogott, később viszont ő is keményen nyomta

szerbek

Atenção! Klikkesednek a szerbek!

salvio kéz

Salviónak eltörött a keze így a szezon végéig egészen biztosan kidőlt, de az ünneplésből ő is kivette a részét

Végül pedig lássuk, hogyan festett a Marques Pombal:

marquesmarques3marques2marques4