[Somos Benfica!] Csak egy újabb győzelem idegenben

alkmaarbanNem haltunk bele az izgalmakba ugyan, de egy közepesen felforgatott Benfica ismét győzni tudott idegenben, szóval elégedettek lehetünk, ennél most nem kellett több. Márpedig az Alkmaar győzni akart és egyáltalán nem fogták vissza magukat, viszont az első húsz perc után valamiért megállt a tudomány és mi vettük kezünkbe a meccset.

Magáról a meccsről nem tudnék hosszasan elmélkedni. Mint már leírtam, az első húsz percben odatette magát az Alkmaar, és egy kis szerencsével megszerezhették volna a vezetést, aztán viszont helyreállt a rend, és átvettük az irányítást. A második félidőt egy góllal kezdtük meg, az eredményt pedig könnyedén megtartottuk, ráadásul ha egy kicsivel jobban odatesszük magunkat, akkor bevághattunk volna még egyet. Az Alkmaar kontrákig is csak ritkán jutott, egy kivételével pedig azok is elakadtak, mielőtt még megemelkedtünk volna  a fotelben.

Úgy döntöttem, hogy inkább a játékosok teljesítményével foglalkoznék, mégpedig úgy, hogy visszanyúlok a már elfeledett pontozós formátumhoz.

Artur – 7.0

Nem ejtettünk krokodilkönnyeket érte, miután Oblak átvette a helyét, de most sikerült lehoznia egy klínsítet, amibe még két bravúros védés is belefért. A nagy hibák sajnos mindig benne vannak már a játékában, egy rögzített szituáció után most is sikerült rosszul kijönnie, ráadásul még a labdát is elejtette, amiből csak azért nem lett gól, mert a hollandok elkapkodták, és ahelyett, hogy az üres kapuba helyezték volna, kétszer is hátvédbe bombázták a lasztit. Ebből nem lett baj, két nagy ziccerben viszont hárítani tudott, az összkép tehát most jobb az átlagnál.

Maxi – 6.5

Főleg a jobb oldalon vezettük a támadásokat, Maxi pedig nagyon aktív volt, de a passzpontosságán lenne mit javítani. Salvióval jól megértették egymást, ráadásul az előbbi egy ziccer során eléje tett egy labdát, amit kegyetlenül fölé lőtt. A védekezésből szerintem nem vette ki eléggé a részét, az Alkmaar kontrái során nem nagyon ért vissza, de azokat szerencsére Garayék megoldották.

Luisao – 7.0

Továbbra is tart a kapitány jó formája. Ezúttal nem duplázott, sőt, be sem talált, de megint jól szervezte a védelmet, úgyhogy nem csak Artur érdeme a klínsít. Tavaly ilyenkor még azt mondtam, hogy legfeljebb egy szezon van már csak benne, most meg azt mondom, ha így fogja nyomni, akkor még minimum kettő.

Ezequiel Garay – 7.0

Luisaóval karöltve abszolút kontrollálta a védelmet. Az Alkmaar egyébként nem gyakorolt nagy nyomást a térfelünkre, de amikor kellett, akkor a helyén volt az argentin. Nem is emlékszem mikor volt utoljára olyan meccs, amikor ne lettem volna vele elégedett.

Guillerme Siqueira – 6.5

Ha játszik, akkor általában az ő oldalán vezetjük támadásaink nagy részét – na ez most nem így volt, viszont az ő oldalán történtek a veszélyesebb támadások. Gyorsabb és technikásabb is, mint Maxi, de ez most ebből a meccsből nem jött le. Semmi váratlan, semmi kirívó. Átlagos meccse volt.

Rubén Amorim – 6.0

Negyven percet töltött a pályán, aztán egy szerencsétlen mozdulat után fájdalmasan összerogyott és amikor a könnyeivel küszködve jött le a pályáról, akkor már sejteni lehetett, hogy nagy a baj. Azt beszélik, hogy Achilles-ínszakadása volt, a hátralévő szezonjának és a Vb-ről szőtt álmainak is annyi. Az igazat megvallva sem a Benficát, sem pedig a válogatottat nem fogja különösebben megviselni a hiánya, de Amorim karrierje szempontjából a lehető legrosszabbkor jött ez a sérülés, hisz nálunk egyre jobban bízott benne Jesus, a Vb-n pedig dobbanthatott volna még egy nagyot. Szomorú. Mielőbbi felépülést kívánunk neki.

André Gomes – 6.5

Még mindig nagy reménységként kezelik Portugáliában, szerintem viszont ezen már túl kellene lépni. Véleményem szerint az átlagosnál egy kicsivel jobb játékosról van szó, ugyanakkor viszont érthető a hype, hiszen a kevéske portugálunk közül talán őt bírja a legjobban JJ, a drukkerek pedig hajlamosak túlzott romanticizmussal kezelni az ilyesmit. Enzót most jól helyettesítette, és ő passzolt a legpontosabban a csapatból (90%). Nem lehet rá panaszunk.

Eduardo Salvio – 7.5

Nálam ő a meccs embere, és nemcsak a gólja miatt – amit nem mellesleg egy nagyon szép mozdulatból szerzett -, hanem mert végig hajtott, rohant, ráadásul még a védekezésből is kivette a részét. Na és van még valakinek kérdése, hogy miért hívják Európa-liga specialistának? A meccs utáni interjún fülig érő szájjal nyilatkozott, hogy milyen jó érzés újra betalálni annyi idő után. Mi is örülünk!

salvioNico Gaitán – 6.5

Ez most valamivel gyengébb volt, mint amit megszokhattunk tőle. Volt néhány kulcspassza, az igaz, de ugyanakkor nagyon sok labdát eladott. Az igazat megvallva nem is nagyon emlékszem sok dologra vele kapcsolatban, az viszont megmaradt, hogy a következő meccsen nem lehet majd ott az összegyűlt sárgái miatt.

Rodrigo – 6.5

Jelenleg ő a legjobb csatárunk, a gól viszont most nem jött neki össze. Több helyzet is adódott előtte, ezekkel most nem tudott élni.

Óscar Cardozo – 6.5

Én tényleg nem értem, hogy miféle átok ülhet rajta a sérülése óta. Most annyiból volt jobb a helyzet, hogy legalább voltak helyzetei – Salvio gólja előtt is az ő lövése pattant ki Estebanról -, mert ezidáig még szinte lövésekig sem jutott és képes volt úgy lehozni meccseket, hogy jó, ha kétszer megmutatta őt a kamera. Tavaly ilyenkor ő volt az isten, most meg a harmadik számú csatárunk. Változnak az idők.

André Almeida – 6.5

Ő állt be a sérült Amorim helyett és szerintem abszolút vállalható teljesítményt nyújtott ahhoz képest, hogy alig játszott még ebben a szezonban, viszont az is igaz, hogy azért a szélsővédő poszt jobban fekszik neki.

Lima fél órát kapott és ezalatt két helyzetig jutott, Markovic pedig negyed órára állt be, de egyáltalán nem hajtotta túl magát, ami nem is baj, mert nem indokolta volna semmi.