[Somos Benfica!] Ától cettig Alkmaar

AZ Alkmaar vs SL BenficaNem tudom, hogy lehet-e ilyet mondani egy elődöntőben, de könnyűnek tűnő ellenfelet kaptunk – előző ellenfelünkhöz képest (Tottenham) legalábbis mindenképp, szóval nagy csoda lenne, de mindenek előtt hatalmas csalódás, ha ebből a párosításból nem mi szambáznánk be a legjobb négybe.

Az El-nek ebben a szakaszában már a legpökhendibb brigád is komolyan veszi a sorozatot, mi pedig egyébként is azon jófejek táborát erősítjük, akik sosem söpörték az ágy alá a BL kisöccsét, szóval minden adott egy jó kis papírforma szerű eredményhez. Persze a hollandok utolsó zászlóshajójánál nagy most a készülődés és Advocaat is szeretne egy nagyot dobbantani még karrierje végén (a szezon végeztével visszavonul), azt viszont még ő is tudja, hogy bitang nehéz dolga lesz, ha itt tovább szeretnének jutni.

Még mielőtt bemutatnám az aktuális ellenfelet, szeretnék elnézést kérni olvasóinktól az átmeneti időszakban lévő inaktivitásunkért, mi is emberek vagyunk, és bár hárman vagyunk a feladatra, úgy esett, hogy egyéb tennivalóink miatt egyszerűen nem tudtunk a billentyűzet elé ülni. Viszont fokozatosan szeretnénk visszaszokni, szóval reméljük a legjobbakat.

Na de most jöjjön a soros ellenfél, hölgyeim és uraim – az AZ Alkmaar! A két klub még sosem találkozott egymással, talán ezzel volna érdemes elkezdeni a mondókámat. Igaz, nem tartozik a veteránok közé a holland klub, mivel 1967-ben alapították, de azért még így is az apám lehetne. Sosem tartozott a bajnokság nagyágyúi közé, mindössze kétszer volt képes elhódítani a bajnoki serleget 1981 és 2009-ben, az előbbi ráadásul a klub történetének legsikeresebb éve volt, hiszen eljutottak az UEFA-kupa döntőjéig is, ahol aztán az Ipswich Town föléjük kerekedett. Ez azóta is a csapat legnagyobb nemzetközi sikere.

advocaat

– Na majd én megmutatom!

Az idei szezonjuk nem épp a legjobban alakul, hiszen jelenleg a 7. helyen állnak a bajnokságban, de azt is úgy, hogy az 5. PSV már kilenc ponttal elhúzott tőlük. A kupából is kiestek már, szóval egyedül már csak az Európában mutathatnának valamit, és bár jóval gyengébbek nálunk, azt azért illik elismerni, hogy az El-ben egész szépen muzsikáltak idáig. A sorozat elejétől talpon lévő csapatok közül már csak ők veretlenek, legutóbb a millió sebből vérző Anjit búcsúztatták, amit bosszúként is fel lehet fogni, hiszen egy éve ez épp fordítva történt. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a hollandok nem tartoznak a legnagyobb gólvágók közé, hiszen az El-ben tíz meccsükből nyolcszor nem sikerült egy gólnál többet szerezniük. Mondanám, hogy a jó védelmüknek hála ez is elég lehet, de figyelembe kell venni azt is, hogy kikkel találkoztak ezidáig: Maccabi Haifa, PAOK, Shakhter Karagandy, Slovan Liberec, Anji. Szóval értitek. Ez ellenünk már nem lesz elég.

Néhány szót a keretükről. Szinte kivétel nélkül a 4-3-3-as felállást preferálja Advocaat, ahol a pálya jobb oldalán vezetik a támadásokat, mivel ott játszik Mattias Johansson, aki egy támadó felfogású szélsővédő. A bal oldal meglehetősen passzív a támadások terén. Nagy, vagy ismerős neveket ne várjon senki, hiszen az Alkmaar játékosaira az a jellemző, hogy mire nevet szereznek maguknak, már rég nem ott játszanak. Tehetséges játékosaik persze vannak, és szinte biztos vagyok benne, hogy a nyáron valamennyiükön túl is adnak majd. Ott van például Viktor Elm, aki amolyan lebutított Enzo Pérez, vagy a szerb Nemanja Gudelj, aki támadó középpályás, de nem lehet szó nélkül elmenni a két szélsőjük, név szerint Roy Beerens és Steven Berghuis mellett sem. Akitől  viszont talán a legjobban kell tartani, az az Egyesült Államok válogatottjában szereplő, izlandi gyökerekkel rendelkező Aron Jóhannsson, aki még tavaly érkezett az Alkmaarhoz Altidore pótlására, és hamar beilleszkedett a csapatba. Idén már 16 gólnál jár, ezzel pedig jelenleg a 3. a holland góllövőlistán. Azt mindenesetre nem bánjuk, hogy az El-ben nem megy neki a góllövés, hiszen csak egyszer sikerült neki betalálnia, azt is büntetőből az Anji ellen.

jóhannsson

ő az az Amcsi

Jesus némileg megnyugodhat, hiszen innen már nehéz lesz elbukni a bajnokságot, vagyis szépen ki lehet most már mondani, hogy meg akarjuk nyerni az Európa-ligát is. Nem is nagyon fog sok változtatást eszközölni az öreg. Mivel Enzo nem utazott eltiltás miatt, Fejsa meg csak úgy otthon maradt pihenni, így középen egy Gomes-Amorim duó várható, míg elöl Cardozo kezdhet, aki reméljük végre mutat valamit, mert a sérülése óta nem ismerni rá. Talán még az El specialista Salvio is bekerül majd a kezdőbe, máshol viszont szerintem a Braga ellen is pályára lépő emberkékkel kell majd számolni. Amúgy, ha tudni akarjátok, akkor az én tippem egy óvatos 1-1, de nem azért, mert nem tartom magunkat sokkal jobbnak, hanem mert egyrészt ez egy negyeddöntő, ahol egy Alkmaar szintű csapat bőven fel tudja magát szívni egy ilyen eredményhez, másrészt pedig mert nem kifejezetten nyerni járunk Hollandiába – utoljára 1969-ben nyertünk az Ajax ellen, azóta viszont legfeljebb csak döntetlenekre voltunk jók, igaz, a PSV és a Twente elleni 2-2-nek kifejezetten örültünk még nem is olyan régen.

A meccset egyébként nem adja majd a TV, szóval streameket elő, és 21:05-től lehet drukkolni! Forca SLB!