[Somos Benfica!] Megint ott tartunk, hogy senkitől sem félünk

tottenhamElérkezett hát ez a nap is. Nem mondom, hogy nem élvezem a bajnokságbeli kapott gól nélküli győzelmeinket, de ilyenkor, mikor az európai porondon szerepel a csapat, már reggeltől görcsben áll a gyomrom. Már a PAOK előtt is ez volt, hát akkor mit szóljak most?

“Európa egyik legjobb csapatával kell játszania a Tottenhamnek” – harangozza be a meccset a 101greatgoals.com, és ha ezzel így nem is lehet teljesen egyetérteni, azt mindenképp leszögezhetjük, hogy Európa egyik, ha nem a legjobb formájában lévő csapata vagyunk jelenleg. Soros ellenfeleink nem várhatják valami nagy magabiztossággal az ellenünk lejátszódó csörtéket, ha rápillantanak a statisztikánkra. Figyelem, jönnek a számok!

Tavaly december 10.-én kezdődött meg a jó sorozat, onnantól kezdve 9 tétmeccset nyertünk meg egymás után, majd pedig jött a Gil Vicente elleni döntetlen február 1.-én, azóta viszont sorozatban 8 tétmeccsen diadalmaskodtunk. Jól hangzik, ugye? Mondok még jobbat. December 20.-tól Oblak a csapat első számú kapusa. Ettől a dátumtól kezdve 16 tétmeccset játszottunk le, ezeken pedig mindösszesen egy, azaz 1(!) gólt kaptunk. Nem tudta bevenni a kapunkat sem a Porto, sem pedig a Sporting, de még oda-vissza a PAOK sem.

Így futunk most neki a Tottenhamnek, akikkel utoljára az Eusébio-kupában találkoztunk 2010-ben (Bale góljával 0-1-re nyertek a Csirkék), azt megelőzően viszont csak 1962-ben, ahol a BEK döntőjébe való jutás volt a cél és összesítésben 4-3 nyertek Eusébióék.

guttamann tottenham

Guttmann Béla tart edzést a White Hart Lane gyepén (1962)

Azt hiszem, hogy sokan egyetértenének velem abban, hogy nem is jöhettek volna jobbkor Adebayorék. Míg mi pazar formát produkálunk, addig a londoniak igencsak küszködnek. Néha-néha becsöppen nekik egy-két meglepő siker, mint pl. nemrég a Newcastle elleni 0-4, de a Dnyipro és a Norwich elleni vereség hamar lerántotta őket a fellegekből, ráadásul az igazán jó csapatok ellen látványosan küszködnek. A Chelsea 4-et, a City pedig 5-öt vágott nekik idén, de a City novemberben 6-0-ra is elkente őket, és akkor még a Liverpoollal szembeni 0-5-öt meg sem említettem.

Ez persze nem azt jelenti, hogy fel lehet szépen készülni a kitömésre. Nem! Kezdjük azzal, hogy kiket tömtünk ki ebben a szezonban? Ott van a Gil Vicente – ők 5-öt kaptak a kupában -, aztán pl. a … izé … szóval ott vannak a … igen, ennyi. Csupán egy csapat szaladt bele a zakóba, az is csak a kupában. Idén ránk nem ez a játék jellemző, a mostani ellenfelünk meg azért mégiscsak a Tottenham, akik az 5. helyen állnak a Premier League táblázatán, legyünk kicsit visszafogottabbak.

adebayor

– Nyugi, ma betalálok nekik, aztán majd leigazol a Gil Vicente.

Ellenfelünk játékosait nem nagyon kell bemutatni a nagyérdeműnek, tele van a csapat jól csengő nevekkel. Világos, hogy legjobban Adebayortól kell majd tartani, általában ő lövi a gólokat, hiszen Soldado igencsak küszködik. Aztán itt van a dán Christian Erikssen, aki jobbnál jobb labdákkal látja el a társait, de ha Fejsa most is akkora vadállat tud lenni, mint általában, akkor nem lesz baj. Jómagam Dembélét és Paulinhót is egészen korrekt játékosnak tartom, de sokkal jobban érdekel, hogy mit tudunk majd mutatni a Tottenham, mint csapat ellen, mintsem játékos a játékos ellen.

Nagyon valószínű, hogy a gyönyörű kapott gól nélküli szériánk a mai estén véget ér, de azt hiszem nem lehet majd egy szavunk sem, ezek a szériák pedig sosem tartanak örökké. A cél nem is ez, hanem egy jó eredményt, lehetőleg egy több gólos döntetlent kiharcolni Londonban, onnantól pedig csak rajtunk fog múlni hazai pályán. A fogadóirodák bajban vannak, de egy kicsivel mégis esélyesebbnek hozzák ki a Tottenhamet, amit egyelőre kikérünk magunknak, de estére mindenki okosabb lesz.

edzésÉrdekes az is, hogy JJ nem győzi hangsúlyozni: Fontos az El, a Tottenham pedig egy nagyon jó csapat, de számunkra a bajnokság élvez prioritást. Nem tudom, hogy ezt komolyan gondolja-e az öreg, vagy csak ezzel próbál majd védekezni egy esetleges kiesés után, de én egy küzdő, teperő csapatot szeretnék látni, nem pedig egy olyat, amely majd az első bekapott gól után szar játékkal fogja mindenki tudatára adni, hogy itt mennyire nem ez a fontos, hanem a bajnokság. Ez kérem egy nemzetközi kupameccs, a legjobb 16-ban vagyunk, az ellenfél pedig a Tottenham. Enough said!

A meccs 21:05-kor kezdődik, 20:55-től kapcsol a Story4.